Peppermint OS - partea a IV-a


Personalizarea desktop-ului



1. Imaginea de fundal
Peppermint OS ofera gama variata de imagini pentru fundal de bun gust, dar daca nu va plac puteti alege orice imagine dorita. Imaginea de fundal este foarte usor de schimbat. Pentru a schimba imaginea de fundal faceti clic dreapta pe desktop. In meniul care va apare alegeti Change Desktop Background unde va aparea imaginea de mai jos.
In fereastra aparuta vi se va afisa imaginile de fundal care sunt stocate in /usr/share/peppermint/wallpapers. Puteti adauga alte imagini facand clic pe butonul Preference si alegeti +Add si navigati pana la directorul dorit. O alta metoda pentru setarea imaginii de fundal este sa faceti clic dreapta pe orice imagine din PC si selectati Set as Wallpaper...

2. Optiunea Customize Look and Feel
In Peppermint se gaseste o aplicatie numita lxappearance. Pentru a accesa aceasta aplicatie clic pe meniu mergeti la Preferences si clic pe Customize Look and Feel.
Dupa cum puteti vedea din imaginea de mai sus, aceasta aplicatie contine cea mai mare parte din functionalitatea necesara pentru a face desktop-ul sa arate asa cum doriti. Exista o serie de setari pe care puteti sa le faceti cum ar fi setarea font-ului din fila Widget, setarea culorilor, temei pentru pictograme si a mouse-ului, etc.

3. Peppermint Control Center
Peppermint contine o aplicatie de configurare numita Peppermint Control Center, care se afla in sectiunea Preferences din meniul principal. Odata  cu introducerea si unor optiuni din mediul desktop Xfce, a adaugat un grad de confuzie in sistem. Peppermint Control Center a unificat mai multe optiuni si aplicatii intr-o singura fereastra.
Dupa cum se poate obserav din imaginea de mai sus Peppermint Control Center are optiuni de configurare pentru managerul de ferestre, tastatura si mouse, comenzi rapide de la tastatura, efecte desktop si multe altele. Modificarile efectuate in fereastra principala Control Center sunt aplicate imediat. Modificarile facute in ferestra Select Keyboard Layout necesita in schimb clic pe butonul Apply.
La fila Keyboard Shortcuts din Control Center puteti configura comenzi rapide de la tastatura. Aceasta optiune si nu numai, este imbunatatita mereu prin actualizari ale aplicatiei.

4. Instalare teme GTK
GTK este un set de instrumente de redare widget frecvent utilizat de catre unele medii desktop, inclusiv LXDE, Cinnamon, GNOME si Xfce. Customize lokk and feel nu ofera in prezent o metoda grafica simpla pentru a instala teme GTK. Pentru a instala o tema urmati pasii:
- descarcati tema dorita (ex. DeLorean-Dark 3.18)
- in directorul Downloads cautati fisierul descarcat si faceti dublu clic pe el
- se va deschide aplicatia Archive Manager pentru a extrage continutul arhivei
- deschideti managerul de fisiere si mergeti la directorul Downloads deschideti un terminal cu tasta F4, apoi introduceti comenzile
$ mkdir ~/.themes
$ cp -r Delorean-Dark-3.18 ~/.themes/
- tema este instalata si cu aplicatia Customize Look and Feel veti vedea tema gata pentru utilizare

5. Schimbarea panoului
Panoul din Peppermint poate fi personalizat dupa gustul fiecaruia. Locatia, aspectul si dispunerea panoului sunt usor de personalizate pur si simplu facand clic dreapta pe panou si selectand Panel->Panel Preferences. Panoul suporta mai multe pozitii de pe ecran. Puteti specifica latimea sau sa setati marginile de pe ambele parti.
In fila Items puteti aduce applet-urile disponibile si sa le puneti oriunde pe panou.

1-2-3-4-5-6

Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0