Peppermint OS - partea a V-a


Instalare/dezinstalare aplicatii



Ca in cazul majoritatii distributiilor Linux pe care le-ati instalat sau le veti instala, puteti instala sau dezinstala aplicatii pe care le considerati utile sau inutile. Pentru gestionarea aplicatiilor in Peppermint este destul de simplu, de aceea aveti mai multe metode de arealiza acest lucru.

1. Manager de software
Metoda preferata pentru instalarea/dezinstalarea aplicatiilor in Peppermint este prin utilizarea managerului de software. Aceasta aplicatie a fost preluata de la Linux Mint, oferind un mijloc simplu si intuitiv de gestionare a pachetelor software.
Veti gasi software impartite pe categorii in functie de utilizarea preconizata a acestora. Aici veti mai gasi descrieri, recenzii evaluari pentru fiecrae aplicatie. Cele mai populare si apreciate pachete le veti gasi in categoria Featured.

Utlizand managerul de software este destul de usor de navigat la aplicatia pe care doriti sa o instalati apoi faceti clic pe butonul Install. Managerul de software se va ocupa de restul instalarii. Dezinstalarea aplicatiilor in managerul de software se face executand clic pe butonul Remove.

2. Managerul de pachete Synaptic
Managerul de pachete este un instrument grafic preferat de unii utilizatori. Synaptic poate fi gasit in sectiunea System Tools a meniului.
Cu ajutorul acestui manager de pachete puteti instala, actualiza sau dezinstala aplicatii. Ca sa instalati/dezinstalati aplicatii nu trebuie decat sa marcati aplicatia si faceti apoi clic pe butonul Apply. Va aparea o fereastra de confirmare care ofera informatii despre modificarile care urmeaza sa fie facute la instalarea aplicatiilor. Faceti clic pe Apply pentru a confirma modificarile si va incepe procesul de instalare.

3. GDebi
Se intampla sa descarcati un pachet software care nu este disponibil in managerul de software sau in Synaptic. Pentru acest caz este un instrument numit GDebi, fiind foarte utilizat. Facand dublu clic pe un pachet software descarcat se va lansa GDebi si se deschide o fereastra simpla si intuitiva.
Spre deosebire de managerul de software si Synaptic, GDebi nu se ocupa in mod automat de dependente. In cazul in care un pachet software necesita alte pachete sa fie instalate, va trebuie sa le instalati in primele si apoi pachetul software dorit. Procesul de instalare dureaza doar cateva secunde si va este afisata o caseta de dialog care va indica starea de instalare.

4. dpkg instalare in linie de comanda
Puteti instala din terminal pachete software cu extensia deb cu ajutorul dpkg. Pentru a realiza acest lucru mergeti la directorul unde aveti descarcat fisierul si introduceti comanda:
$ sudo dpkg -i .deb

Pentru dezinstalarea aplicatiei introduceti in terminal urmatoarea comanda:
$ sudo dpkg -r

5. Terminalul
Cu ajutorul terminalului puteti instala, actualiza sau dezinstala aplicatii foarte usor introducand comanda dorita.
***actualizare
$ sudo apt update
$ sudo apt upgrade
$ sudo apt dist-upgrade
***instalare aplicatie
$ sudo apt install
***dezinstalare aplicatie
$ sudo apt remove
sau
$ sudo apt purge

1-2-3-4-5-6


Comments

Postari populare

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Thunar File Manager - introducere

Avantajele programelor open source