Utilizarea cat mai practica a terminalului

Distributiile moderne GNU/Linux nu mai necesita o utilizare intensa a terminalului in functionarea acestora. Exista cazuri in care utilizarea terminalului este preferata de multi utilizatori cum ar fi inchiderea programata a calculatorului, aflarea vremii, instalarea de programe, actualizarea sistemului, etc.

Multe dintre sarcinile care le puteti face in terminal pot fi realizate pe interfata grafica cu utilizatorul. Sarcinile realizate sunt mai usoare si mai rapide cu ajutorul terminalului. Consider ca acest articol sa fie o introducere frumoasa la avantajele utilizarii terminalului in Linux pentru noii-veniti.

1.Setarea alarmei
Unul din lucrurile pe care le puteti face in timp ce lucrati este setarea unei alarme. Alt lucru ar fi sa o folositi sa va trezeasca dupa un pui de somn. Pentru a seta o alarma puteti folosi comanda sleep, care este definita de o valoare de timp si urmata de o notificare. Ca un exemplu comanda sleep 7h 30m, alarma are sa va trezeasca peste sapte ore si jumatate. Puteti folosi ca parametru d - zile, h - ore, m - minute, s - secunde. Dar ca o alarma sa fie completa ne trebuie si o notificare de sunet. Pentru aceasta puteti alege un fisier mp3 aflat in calculator. Iar pentru a reda acest fisier dupa finalizarea alarmei folositi comanda vlc alarm.mp3.

Pentru a seta alarma scrieti in terminal urmatoarea comanda:
$ sleep 3h && vlc alarm.mp3

NOTA: Pentru ca alarma sa functioneze terminalul trebuie sa ramana deschis.


2. Programarea inchiderii sau repornirii sistemului
Daca doriti sa programati o oprire a sistemului sau o repornire trebuie sa folositi comanda shutdown. Puteti folosi urmatorii parametrii:
- 12:25 - oprire la o ora indicata
- +30 - oprire in 30 de minute
- now - inchide sistemul imediat
- -r - reporniti sistemul
- -c - anulati inchiderea sistemului

Pentru a programa inschiderea calculatorului scrieti in terminal urmatoarea comanda:
$ su
# shutdown 13:10

3. Verificare starea vreme
Pentru a verifica  vremea nu trebuie sa instalati alta aplicatie. Acest lucru il puteti face direct din distributia dumneavoastra cu ajutorul terminalului cu comanda curl. E o modalitate de a verifica starea vremii din orasul dumneavoastra. Serviciul ofera o prognoza meteo pentru restul zilei curente si urmatoarele doua zile.

Pentru a face acest lucru scrieti in terminal urmatoarea comanda:
$ curl http://wttr.in/your_city

Acest articol va aratat cum sa indepliniti sarcini practice utile chiar de pe terminal, fara a invata multe despre liniile de comanda. Pentru cei care doresc sa utilizeze aceste sarcini in interfata GUI se gasesc multe programe care sper ca le va face viata usoara (sleeptimer, kshutdown, orage, alert clock, alarm clock applet, etc.). Daca articolul va fost de folos dati un like, distribuiti-l sau lasati un comentariu.


Comments

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor