Instalare Linux Mint 18

Linux Mint este o distributie foarte populara, care este bazat pe Ubuntu. Linux Mint 18 este o editie LTS, care va fi sustinuta pana in 2021. Multe aplicatii noi sunt disponibile in Linux Mint 18, cum este si proiectul X-Apps care include: xe, xviewer, xreader, xplayer. In mod implicit veti avea instalat Firefox, Thunderbird, GIMP, LibreOffice, Banshee, Brasero si VLC.

Recomandare sistem:
- memorie: 512MB - 1Gb RAM
- spatiu HDD: 9-20GB
- rezolutie VGA: 1024x768

Pentru descarcarea imaginii ISO cu Linux Mint 18 accesati link-urile de mai jos:
- MATE 32bit si 64bit
- Cinnamon 32bit si 64bit

Odata descarcata imaginea ISO cu Linux Mint 18 pe 32bit sau 64bit, va trebui sa inscriptionati acest fisier pe un DVD cu unul din software gasite pe distributie: Brasero, K3B, etc. Dupa ce ati inscriptionat imaginea pe DVD introduceti-l in unitatea de disc al sistemului pe care urmeaza sa instalati Linux Mint 18. Reporniti calculatorul si intrati in BIOS pentru a modifica ordinea de incacare a sistemului dumneavoastra sa porneasca de pe CD/DVD, daca acest lucru nu este deja setat. Accesarea setarilor BIOS se poate face cu una din tastele Delete, F2, F8, F12 sau o alta tasta in functie de BIOS-ul din sistem. Odata facute aceste modificari si salvate, reporniti sistemul si urmati instructiunile de mai jos.

Linux Mint va porni mai intai in mediul desktop live. Aici puteti incerca Linux Mint 18 inainte de a o instala, iar daca sunteti multumiti o puteti instala urmand ghidul de mai jos:

1. Inceperea procesului
Linux Mint se va incarca automat dupa o perioada de 10 secunde.

2. Desktop-ul live in Linux Mint 18
Dupa incarcarea lui Linux Mint 18 puteti incerca noua versiune. Puteti testa functionarea software-ului si a hardware-ului. Dupa o testare a distributiei si sunteti multumit de ea, mergeti mai departe sa instalati Linux Mint pe un HDD si va trebui sa faceti clic pe pictograma Install Linux Mint.

3. Alegerea limbii de instalare
La acest ecran, selectati limba pe care doriti sa o utilizati in timpul instalarii Linux Mint. Eu am ales English (mai toate distributiile pe care le-am instalat pe calculatoare sunt in limba engleza) si apoi dati clic pe butonul Continue.

4. Pregatirea pentru instalarea Linux Mint 18
Pentru rezultate optime asigurati-va ca are cel putin 10gb de spatiu disponibil, nu va trebuie neaparat o conexiune la Internet, de asemenea, puteti alege sa aiba software suplimentar pentru hardawre Wi-Fi, audio si video. Dupa ce ati facut alegerea faceti clic pe butonul Continue.

5. selectati tipul de instalare
La acest ecran trebuie sa alegeti tipul de instalare. Optiunile disponibile sunt:
***Erase disk and install Linux Mint - va sterge orice fisier de pe disc
***Encrypt the new Linux Mint installation for Security - instalare Mint cu alegerea unei chei de securitate
***Use LVM with the new Linux Mint installation - acest lucru va configura Logical Volum Management
***Something else - puteti creea sau redimensiona partitii sau alegeti mai multe partitii

Vom folosi optiunea Erase disk and install Linux Mint pentru ca instalarea Linux Mint 18 sa se faca pe intregul disc si clic pe Install Now.

6. Confirmare instalare Linux Mint
Clic pe Continue pentru ca modificarile specificate sa fie scrise pe disc. Clic pe Continue pentru a continua instalarea.

7. Selectati locatia
Selectarea locatiei va fi utilizata si pentru setarea fusului orar. Veti alege Bucharest si faceti clic pe butonul Continue.

8. Alegeti aspectul tastaturii
Selectati aspectul tastaturii. Alegeti English (US) si faceti clic pe Continue.

9. Crearea noului utilizator
La acest ecran trebuie sa scrieti numele dumneavoastra, numele de identificare a calculatorului, un nume de utilizator si o parola. Tot aici puteti selecta Login automatically si pentru a cripta folderul home. Dupa introducerea datelor de conectare faceti clic pe Continue.

10. Copierea fisierelor
Fisierele de instalare sunt copiate pe hard disk. In timp ce sunt copiate fisierele o prezentare slide-show va afisa unele caracteristici care sunt introduse in Linux Mint 18.

11. Instalare completa
Instalarea Linux Mint este completa si trebuie sa reporniti calculatorul pentru a incepe sa utilizati sistemul. Scoatei discul de instalare din drive inainte de pornire.

12. Ecranul Login
Pentru a va conecta la sistemul Mint 18, va trebui sa utilizati numele de utilizator si parola pe care le-ati creat anterior.

13. Ecranul de bun venit Linux Mint 18
Ar trebui sa vedeti acum desktop-ul tau. Veti fi intampinati cu o fereastra care afiseaza diverse link-uri catre informatii utile.

14. Desktop Linux Mint 18 MATE
Pentru a accesa aplicatiile, faceti clic pe pictograma Linux Mint, care se afla in coltul din stanga jos a desktop-ului.

Acest articol v-a aratat cum sa instalati Linux Mint 18 si sper ca este pe intelesul tuturor. Daca va este util distribuiti sau lasati un comentariu.


Comments

Unknown said…
Mi-a placut modul explicit de prezentare a tutorialului si, mai ales, abordarea nepretentioasa, cu un nivel accesibil si noua incepatorilor.
Eu rulez Linux Mint Rafaela de 2 ani fara probleme. Am uitat de Windows. Unele teme ale copiilor ma fac sa mai lansez Win-ul, in rest, Mintul imi face toata treaba.
Mult succes Ciprian si mai asteptam noutati.

Postari populare

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Deschideți folderele instantaneu activând o setare ascunsă în Nautilus

UPT - o soluție simplă și puternică pentru gestionarea pachetelor în Linux

NEWS TECH: Canonical extinde suportul LTS la 12 ani

RUA - o soluție elegantă pentru instalarea pachetelor din AUR

Instalați ImageMagick 7 pe Debian și Ubuntu

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Thunar File Manager - introducere

Avantajele programelor open source