Distributii Linux pentru reparat calculatorul

Calculatoarele sunt instrumente incredibile care permit utilizatorilor sa faca lucruri uimitoare, dar uneori lucrurile nu merg intotdeauna bine. Ar putea fi orice fel de probolema cum ar fi stergerea accidentala de fisiere de baza si pana la uitarea unei parole sau cea mai rea situatie cand hard disk-ul moare complet. In multe din aceste cazuri exista instrumente specializate care va pot ajuta in repararea calculatorului sau sa va ajute cand se intampla ceva rau.

Multe dintre aceste instrumente sunt de fapt distributii Linux specializate. Aceste distributii pun accentul pe programele special concepute pentru nevoia de reparatie a calculatorului sau de backup/restaurare intrun singur loc. Multe distributii au interfete personalizate pentru a face utilizarea foftware-ului mai usor.

In continuare va voi descrie cateva distributii Linux concepute pentru a va face viata mai usoara atunci cand calculatoarele incep sa va dea dureri de cap. Pastrati distributia favorita pe un CD sau stick USB la indemana atunci cand ceva nu merge bine.

Clonezilla Live
Proiectat pentru backup si recuperare de imagini de disc si partitii. Clonezilla este o alternativa open source pentru Norton Ghost. Clonezilla poate salva imaginile si restaibili imagini la si de la un dispozitiv local. Software-ul de baza utilizat pentru crearea de imagini este Partclone, care ofera o gama larga de optiuni si suporta un numar mare de sisteme de fisiere. Interfata de utilizator Clonezilla este un sistem numit spartan ncurses-based menu, dar este foarte usor de utilizat.

Rescatux
Rescatux este o distributie de reparatii conceput pentru a rezolva probleme atat in Linux cat si in Windows. Ofera acces usor la diverse unelte cu expertul Rescapp. Acesta va ajuta sa efectuati diverse activitati de reparatii, fara a avea nevoie de cunostiinte extinse de linie de comanda. Puteti reseta parolele pentru Windows si Linux, restabili GRUB sau Windows Master Boot Record, de a efectua o verificare la sistemul de fisiere pentru distributiile Linux. De asemenea, exista instrumente de testare si reparare hard disk si recuperare a fisierelor sterse. Rescatux este bazat pe Debian.

Redo Backup & Recovery
La fel ca Clonezilla, Redo Backup & Recovery foloseste Partclone pentru a clona discuri si partitii, dar spre deosebire de Clonezilla, are o interfata grafica usor de utilizat. Redo Backup & Recovery ofera acces usor la instrumente, include un manager de fisiere, terminal, editor text, browser web, precum si utilitati pentru a recupera fisierele sterse, a administra partitii, a sterge datele de pe o unitate si de a le restabili la valorile implicite din fabrica. Redo Backup & Recovery Utility este o distributie bazata pe Ubuntu.

SystemRescueCD
Dedicat administratorilor de sistem, SystemRescueCD este un instrument puternic pentru repararea sistemelor Linux. SystemRescueCD in mod implicit are o interfata de tip consola. Nu include un numar mare de utilitati dar trebuie sa stiti sa-l folositi. SystemRescueCD este bazat pe Gentoo.



Comments

Unknown said…
salut ciprian.Am descarcat programul system rescuecd.Am ubuntu 14.04.L-am facut bootabil cu unetbootin pe un stick usb,mai departe cum procedez?
Ciprian said…
Pornesti calculatorul cu stick-ul bootabil si alege optiunea care doresti sa o folosesti. Am folosit o singura data cand nu mi-a fost recunoscut un al doilea hard.

Postari populare

Simplificați-vă sarcinile în Linux

O fereastră către interiorul sistemului Linux cu Inspector

Numărul de serie al calculatorului dvs Linux

Pregătiți-vă pentru lansarea noului mediu desktop LXQt 2.0

Estompați fețele din imagini și videoclipuri cu deface în Linux

Beaver Notes - o aplicație de notițe open-source pentru Linux

Geany IDE - funcția de compilare și rulare

LibreOffice Writer - inserarea si formatarea tabelelor

Modalitati de instalare a aplicatiilor in Linux Mint

free - comandă CLI în Linux